José Boix-Ochoa

Retrat de José Boix-Ochoa ©2014 hdfutur

José Boix-Ochoa neix a València el 1936. Fill de pediatre, estudia pediatria a València i després a Alemanya. S’incorpora com a cap de cirurgia pediàtrica a la Vall d’Hebron de Barcelona i amb 29 anys ja en dirigeix el seu departament. Es cria en un entorn molt conservador on la llengua catalana no està ben vista, i posteriorment ha utilitzat sempre el castellà com a llengua habitual.
Crea una família a Barcelona i hi desenvolupa tota la seva carrera professional fins a jubilar-se a un mas del Maresme on ens rep per fer l’entrevista del documental.

En José, de pensament més aviat liberal, es mostra crític amb els fets polítics que han dut a la situació actual, tant per la prepotència d’uns com per la transigència negociadora dels altres que sempre han comercialitzat pel peix al cove. La situació actual n’és la conseqüència. Ell recorda la il•lusió de la transició i com aquesta s’ha desinflat totalment.

Durant l’entrevista no es mulla en què votaria el 9N, però sí que ens deixa molt clar que la democràcia implica que els catalans puguin votar el 9 de novembre.

Li sap molt de greu veure com està la sanitat actualment i voldria veure un país que tornés a ser capdavanter en sanitat com ho havia estat.

Al final ens confia a les generacions més joves la responsabilitat de tirar del carro del procés català i ens acomiada amb una perla:

“Somos el pasado, vosotros sois el presente intentando construir un futuro. Nosotros no tenemos presente, vivimos del pasado y nuestro futuro lo conocemos y está cada vez más cerca”.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*